Jouw work-life-weegschaal in balans. Hoe dan?
Eigenlijk best simpel, of toch niet?
Hoe is jouw work-life-weegschaal? Ervaar jij ook dat eeuwige getouwtrek tussen de concurrerende én conflicterende eisen van je werk en privéleven? Nou, je bent niet de enige!
Heel veel mensen hebben moeite deze twee belangrijke factoren in hun leven te combineren. De strijd om een comfortabele balans te bereiken tussen je baan en privéleven is dan ook een veelvoorkomende oorzaak van stress en ontevredenheid.
Technologie is een deel van het probleem. Het heeft de grenzen tussen werk en privé vervaagd. Volgens een recent onderzoek zei 65% van de werknemers dat hun manager verwacht dat ze buiten kantoor bereikbaar zijn. Een op de 5 deelnemers aan dit onderzoek gaf aan dat ze 20 of meer uur per week in hun eigen tijd aan het werk zijn. Niet alleen omdat de werkgever dat van hen verwacht, maar ook omdat het juist vanwege de technologie zo gemakkelijk is om thuis te werken.
Het onderzoek richtte zich overigens niet op ondernemers. Maar uit mijn eigen klantenkring hoor ik veelvuldig geluiden dat ook zij het moeilijk vinden om het werk niet mee te nemen naar huis te nemen.
Het besef groeit dat een goede balans tussen werk en privé essentieel is voor fysieke en mentale fitheid. Het is echter aan jou om je work-life-weegschaal in de gaten te houden.
Ook op zoek naar nieuwe manieren om jouw work-life-weegschaal in balans te krijgen (en te houden)?
Misschien kun je al best goed ‘nee’ zeggen tegen onnodige verplichtingen. Of tegen werkzaamheden die niet bij jouw takenpakket horen. En slaap je eigenlijk best goed. En toch heb je nog steeds het gevoel dat je elke dag aan het hollen bent.
Stel je nu eens voor dat je het volgende in je leven toepast:
- Wijs thuis werkvrije zones aan. Dat is een soort onzichtbaar hek dat je creëert om een specifiek deel van je huis of in je dagelijkse leven die werkactiviteiten verbiedt. Dat kan bijvoorbeeld de keuken zijn, of woonkamer. Maar ook een bepaald tijdstip op de dag, bijvoorbeeld na 20:30 uur. Zorg ervoor dat je telefoon en laptop buiten gehoorafstand en uit zicht zijn. Je elimineert hiermee de door het werk veroorzaakte afleiding. Communiceer dit ook met je partner of huisgenoten.
- Vraag je werkgever om flexibele werktijden. Als je de concurrerende en conflicterende eisen van werk en gezin moet combineren, dan kan een uur aan beide uiteinden van je dag soms het verschil maken om het evenwicht tussen werk en privéleven te bereiken. Begin bijvoorbeeld om 7:00 uur en eindig je werkdag om 15:30 uur. Communiceer dit ook met je collega’s.
- Integreer je privé agenda met je werkagenda. Het bijhouden van 1 agenda dwingt je als het ware om werk en privé in evenwicht te houden door je schema niet te overboeken. Door je agenda proactief in te plannen, in één centraal systeem, hou je je balans tussen werk en privé beter onder controle.
- Laat de technologie voor je werken (en niet tegen je). In Outlook bijvoorbeeld kun je allerlei slimme regels toepassen die je helpen je inbox te managen en overzicht te creëren. Neem de tijd om je hierin te verdiepen (of vraag het aan iemand om dit voor je in te stellen), je wint er echt tijd mee.
- Plan vooruit en plan reëel. Kijk aan het einde van de dag naar je agenda voor de volgende dag. En kijk op de laatste werkdag van de week naar je agenda voor de volgende week. Zijn er deadlines? Conflicterende afspraken? Heb je voldoende reistijd voor afspraken op locatie? Is er tijd om notities uit te werken, je mails te checken of je volgende afspraak voor te bereiden? Door vooruit te kijken voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Gun jezelf daarnaast diverse adempauzes op een dag en rol niet van het ene overleg in het andere. Blok ook die tijd in je agenda. Je bent geen robot!
Eigenlijk best simpel toch?
Of je nu in loondienst bent of een ZZP’er, je aan een nieuwe baan of functie begint, of misschien zelfs van loopbaan wilt veranderen, het vinden én bewaren van balans tussen werk en privé zal altijd je aandacht nodig hebben. En die weegschaal zal heus wel eens naar de verkeerde kant uitslaan. Dat is ok. Je bent tenslotte ook maar een mens.