Delegeren: een kunst op zich of toch een makkie?

Delegeren en loslaten

Als zelfstandig ondernemer ben je gewend om alle touwtjes in handen te hebben. Je hebt je bedrijf vanaf de grond opgebouwd en elke beslissing genomen. Delegeren van taken is eigenlijk nooit aan de orde geweest, je kon alles prima zelf. Maar naarmate je onderneming groeit, kom je op een punt dat de druk om alle ballen in de lucht te houden te hoog wordt. Het verlangen om alles zelf te willen doen, hoe bewonderenswaardig ook, kan een dubbele last worden en zelfs leiden tot overbelasting.

De pijn van het vasthouden aan alle verantwoordelijkheden kan zich manifesteren in stress, verminderde creativiteit en zelfs fysieke uitputting. Je raakt steeds verder gefrustreerd wanneer de tijd die je aan cruciale aspecten van je bedrijf zou moeten besteden, wordt opgeslokt door dagelijkse, tijdrovende taken. Het resultaat? Je zit vast in een cyclus van overwerk, verminderde efficiëntie en uiteindelijk het risico op het missen van groeikansen en zakelijk succes. En daar moet je uit!

Delegeren is een kans

Delegeren is een kans

Als er twee dingen zijn die wij ondernemers moeilijk vinden, dan zijn dat delegeren en loslaten (ja, ik ook!) We hebben immers graag de touwtjes in eigen handen nietwaar? (ja, ik ook!) Toch is delegeren is geen teken van zwakte. Zie het juist als een kans, een slimme strategie om je bedrijf naar nieuwe hoogten te tillen. Het geeft je lucht.

Maar hoe je dat nou, delegeren? Ik geef je 5 – naar mijn mening essentiële – tips om te leren delegeren:

1. Definieer je kerncompetenties

Bepaal voor jezelf welke taken echt vallen onder jouw expertise en waar jij als ondernemer het meeste waarde toevoegt. Dit zijn je kerncompetenties. Door je hierop te concentreren, kun je de rest delegeren zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van je werk.

2. Bouw een betrouwbaar team op

Verzamel een team van bekwame professionals om je heen die de taken die niet tot jouw kerncompetenties behoren, van jou overnemen. Of het nu gaat om administratieve taken, marketing of social media, een goed team is de sleutel tot succesvol delegeren.

3. Communiceer duidelijke verwachtingen

Zorg ervoor dat je duidelijk bent over wat je verwacht van degenen aan wie je taken delegeert. Een heldere communicatie voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat iedereen op dezelfde golflengte zit.

4. Geef ruimte voor eigen initiatief

Delegeren betekent niet alleen taken overdragen, maar ook ruimte geven aan creativiteit, openstaan voor een andere werkwijze (dan die van jezelf) en eigen initiatief. Het kan zelfs heel leerzaam zijn!

5. Laat het los

Heb je eenmaal een taak gedelegeerd, laat die taak dan ook los. Je team bestaat uit bekwame professionals, die expert zijn op hun vakgebied. Ze weten wat ze doen. Laat het los en focus je op eigen kerncompetenties en strategische aspecten van je bedrijf.

Een essentiële vaardigheid die deuren opent

Delegeren en loslaten zijn essentiële vaardigheden voor zelfstandige ondernemers die willen groeien. Het begint met het herkennen én erkennen van je eigen beperkingen en het opbouwen van een team dat je vertrouwt.

Een van die bekwame professionals die je om je heen kunt verzamelen is iemand zoals ik, een zelfstandig ondernemer die andere ondernemers ondersteunt bij hun dagelijkse taken. Dat is namelijk mijn kerncompetentie. Ik help je bij repetitieve taken zoals het beheren van je agenda, het filteren van e-mails, het beheren van je social media, je website of webshop up to date houden enzovoort. En jij richt je op strategie en bedrijfsgroei.

De kunst van delegeren opent de deuren naar grotere mogelijkheden en duurzaam succes. En een fijne samenwerking als mooie bijkomstigheid. Een makkie toch?

Laat een reactie achter